Over NPO
11 april 2023

“Als Developer bij NPO kun je ook meedenken over zaken buiten je rol”

Het ontwikkelen van een platform voor drie verschillende merken. Dat is één van de projecten waar je als Developer bij NPO mee aan de slag kunt. Stijn Janmaat, Front-end Developer, is samen met zijn team verantwoordelijk voor dit project. Benieuwd wat dit precies inhoudt en waar hij momenteel mee bezig is? Lees dan snel verder!

Impact maken als Developer

In juni 2022 maakte Stijn de overstap naar NPO. “Nadat ik zag dat een vriend van mij bij NPO werkte, werd ik nieuwsgierig. Ik nam contact met hem op en vroeg hem hoe het is om bij NPO te werken en met wat voor projecten je je kunt bezighouden. Dit sprak mij erg aan en het feit dat je echt impact kunt maken op alle Nederlanders wekte mijn interesse. Hierdoor ben ik gaan solliciteren en na het proeven van de sfeer op kantoor wist ik dat dit de plek was voor mij.”

Voordat Stijn werkte als Front-end Developer, vervulde hij een coördinerende fullstack rol in zijn vorige baan. “In deze rol miste ik het maken van dingen. Ik wilde weer zelf dingen doen en echt aandacht hebben voor het product waar je aan werkt. Zodoende ben ik gegroeid in de functie van Front-end Developer en vervul ik nu die rol bij NPO.”

Team Sites & Apps Video

Als Front-end Developer maakt Stijn onderdeel uit van het team Sites & Apps Video. “Mijn team is verantwoordelijk voor de jongerenmerken van NPO. Dit zijn NPO 3, NPO Zapp en NPO Zappelin. Samen met een andere collega Front-end Developer en twee Back-end Developers vormen we een redelijk compact team. Er zit veel ervaring binnen het team, wat het fijn maakt om met elkaar te sparren. Daarnaast schakelen we ook veel met andere teams binnen Technologie, waardoor we echt van elkaar leren.”

“Als Front-end Developer ben ik verantwoordelijk voor het gedeelte van de applicatie waarmee de gebruiker interacteert. Het leuke aan mijn rol is dat ik me eigenlijk overal mee kan bemoeien. Ondanks dat ik Front-end Developer ben, kan ik ook meedenken over hoe het geheel eruit komt te zien, hoe we de architectuur opzetten en bijvoorbeeld hoe we het veilig houden. Je krijgt hier als Developer veel vrijheid om mee te denken als je daar zelf behoefte aan hebt.”

In-house ontwikkelen

Het project waar Stijn en zijn team nu de focus op hebben is het creëren van een mooie applicatie. “Alle drie de jongerenmerken hebben nu al een eigen site en app. Deze zijn gebouwd door externe partijen en gaan we nu in-house ontwikkelen. Hier hebben we veel vrijheid in. Zo hebben we zelf de hele architectuur uitgedacht en bepaald dat we vol inzetten op Typescript en Cloud native oplossingen. Ik ben heel benieuwd hoe het platform zal gaan groeien zodra het live staat. De uitdaging voor ons zit in het relevant blijven voor de doelgroep en ervoor zorgen dat alle drie de merken op één lijn liggen qua platform.”

Naast zijn functie is Stijn ook lid van NPO Jong. Dit is een groep binnen NPO die activiteiten organiseert voor jongere NPO’ers om zo meer verbinding onderling te creëren. “Het is heel leuk om hier onderdeel van te zijn. Je leert je collega’s op een andere manier kennen en het helpt om mensen bij elkaar te brengen. Zo hadden we laatst de eerste activiteit; een College Tour met onze voorzitter Frederieke Leeflang door Twan Huys. Het is fijn dat je de ruimte en vrijheid hebt om dit soort zaken naast je functie erbij te doen.”