Over NPO
04 september 2023

“Binnen het Whats’On-project kan ik mijn functionele- en technische kennis en creativiteit volop benutten”

Angélique, applicatiebeheerder bij de NPO, zocht naar een baan waarin zowel haar functionele als technische vaardigheden tot hun recht zouden komen. In mei is ze gestart bij de NPO en kreeg ze meteen de kans om de handen uit de mouwen te steken binnen een uitdagend project. Lees meer over haar rol en het Whats’On-project waar ze aan werkt.  

Wat doet een applicatiebeheerder?

“Als applicatiebeheerder bij Whats’On, een platform voor mediabeheer, zorg ik ervoor dat de applicatie soepel blijft draaien en voortdurend wordt verbeterd. Whats’On wordt ingezet voor het plannen van alle NPO-uitzendingen, zoals series, films, documentaires en liveshows die het publiek op televisie ziet. Daarnaast helpt het platform bij het opstellen van een elektronische programmagids, het beheren van auteursrechten en het toepassen van kijkwijzers. Om ervoor te zorgen dat de applicatie goed blijft functioneren, los ik functionele vraagstukken op, realiseer ik gebruikerswensen en implementeer ik regelmatig nieuwe technische releases. Ook mag ik meedenken over het inrichten van beheerprocessen, die bijdragen aan een betere samenwerking tussen NPO, omroepen en leveranciers en aan de monitoring van issues en wensen. Daarvoor werk ik nauw samen met gebruikers om te begrijpen hoe ik ze het beste kan ondersteunen bij hun werk. De afwisseling tussen functionele en technische aspecten in mijn functie, is waar ik heel blij van word.”

Kun je wat meer vertellen over het project waar je aan werkt?

“Binnen het Tech Cluster Media Techniek werk ik samen met mijn collega-applicatiebeheerder en de leverancier aan de overgang van Whats’On naar een nieuwe versie en de migratie naar de Cloud. Dit project maakt deel uit van een groter initiatief, het Video Publicatie Platform (VPP) programma. Het hoofddoel van dit programma is om te voorzien in ‘het integraal programmeren van uitzendingen’, waarbij wordt bepaald welke uitzending op welk tijdstip en op welk kanaal het beste beschikbaar wordt gesteld voor kijkers en luisteraars. Zowel het integraal programmeren als de Cloud-migratie van Whats’On zijn vernieuwende stappen en uitdagende projecten. Whats'On is een gangbare, standaardtoepassing die wereldwijd door verschillende zenders en omroeporganisaties wordt gebruikt voor lineaire tv en on-demand video. Dat passend maken in een keten voor de NPO is uitdagend. Deze balans, naast de scherpe tijdslijnen, is voor mij spannend en houdt me scherp.”

Wat vind je zo leuk aan dit project?

“Het Whats’On-project is een kans voor mij om mijn talenten op het gebied van functionele- en technische kennis en creativiteit volop te benutten. Ik zie ook direct de sociaal-maatschappelijke impact van de vernieuwde Whats’On applicatie en het nationaal belang voor informatievoorziening. Immers zonder een goed werkende What’s On is er geen correcte uitzending op NPO 1, NPO 2, NPO 3 en BVN, naast de apps van NPO Start/NPO Plus of NLZiet.”