Over NPO
20 augustus 2019

Cluster Leads Technologie: “Wij verbinden mensen en expertise”

Sinds oktober 2018 is de afdeling Technologie van de NPO-organisatie op een andere manier georganiseerd. Naast productteams hebben ook clusters hun intrede gedaan. De clusters delen de afdeling Technologie op in drie vakgebieden: Applicatie Services, Back End Services en Front End Services. 

Aan het hoofd van een cluster staat een Cluster Lead. Dit zijn Hajo de Visser, Bart Adriaanse en Rogier Peetoom (v.l.n.r. op de foto). Zij vertellen wat het werken in clusters bij de NPO betekent.

Bart Adriaanse, Cluster Lead Back End Services: “Alle medewerkers van Technologie doen hun dagelijkse werk in de productteams. De basis voor elke medewerker is echter het cluster waarin hij/zij met collega’s die een vergelijkbare expertise hebben, is ingedeeld. Doel van het cluster is om te zorgen dat er afgestemd wordt op werkzaamheden en expertise die in meerdere productteams nodig zijn. De verschillende productteams binnen Technologie gebruiken vaak dezelfde soort kennis, leveranciers en producten. In een cluster kunnen medewerkers overzicht houden en hun ervaringen delen over werkzaamheden die in de teams worden uitgevoerd. Dit zorgt voor meer verbinding tussen de teams en collega’s.”

Belangrijk is dat de Cluster Leads zorgen voor een zo’n optimaal mogelijke bezetting van de teams. Samen met de medewerkers en producteigenaren bekijken zij wat er nu en in toekomst nodig is aan kennis, capaciteit en vaardigheden.

Hajo de Visser, Cluster Lead Application Services: “Ons werk zit voor een groot deel op de menskant van het cluster. Wij helpen de producteigenaren en teamleden in hun ontwikkeling: hoe word je beter in je dagelijkse werk? Omdat we overzicht hebben over de grote lijnen, kunnen we goed inspelen op de behoeften van de organisatie én op de behoeften die o.a. omroepen en leveranciers hebben.” 

Rogier Peetoom, Cluster Lead Front End Services, vult aan: ”Een van de ambities van de Cluster Leads is het oprichten van gildes: groepen van vakbroeders en -zusters die samen doelen formuleren, elkaar uitdagen en nadenken over de visie van NPO op het eigen vakgebied. Er is ontzettend veel kennis binnen NPO. Die kunnen we veel beter benutten door met elkaar te groeien.”

Eigen initiatief tonen

Hajo
: ”Onze aandacht gaat uit naar de mens. Medewerkers mogen hun potentie laten zien. Daar is durf voor nodig en daar nodigen we iedereen toe uit: durf stappen te nemen en initiatief te tonen, wij steunen je waar mogelijk!”

Bart: “We willen het dagelijkse werk naar een hoger niveau tillen. Niet alleen denken aan morgen, maar ook verder vooruit durven kijken. Daarom vragen we medewerkers zelf na te denken over de manieren waarop zij zichzelf kunnen ontwikkelen voor die organisatie van de toekomst. We zullen hierin ook optrekken met de afdeling Innovatie.”

Rogier: ”Eigenlijk is de vraag aan onze collega’s heel open: wat kunnen we voor je betekenen? Kom maar op! We zien nu nog vaak dat veel medewerkers geleefd worden door de waan van de dag. Wij vragen meer aandacht voor de opleiding en ontwikkeling van elke collega, juist rekening houdend met actuele ontwikkelingen. Hierover gaan we met hen in gesprek. En samen bedenken we het antwoord op de vraag ‘waar wil jij over een jaar staan?’. Het resultaat hiervan is dat de afdeling Technologie als geheel wendbaarder wordt; óók in termen van kennis en kunde.”