Over NPO
11 August 2021

Dennis 't Jong: “Ik verplaats mij altijd in de hacker of kwaadwillende”

Dennis ’t Jong is sinds november 2018 werkzaam als Information Security Officer bij NPO. Hij werkte destijds al in het vakgebied en kende zijn voorganger bij NPO. Toen deze positie vrijkwam, heeft hij die kans met beide handen aangegrepen.

Autoriteit op gebied van informatiebeveiliging
Wat houdt jouw rol in? “Ik help NPO om de risico’s rond cybersecurity te beheersen. Samen met collega’s zorgen wij dat alle informatie veilig en betrouwbaar blijft. Die collega’s zijn een aantal technische specialisten en een IT-Security Officer. Maar eigenlijk doet iedere NPO-er mee! Ik houd mij vooral bezig met visie, tactisch- en strategisch beleid.”

“Wat er gebeurt om informatie veilig en betrouwbaar te houden, kun je op twee manieren benaderen. Aan de ene kant zorgen we er bijvoorbeeld voor dat systemen bij de tijd zijn, dat ze over de nieuwste updates beschikken en treffen we veel maatregelen op diverse andere vlakken om onze informatie te beveiligen. Aan de andere kant is er het beleid: dus hoe willen we bepaalde dingen doen met elkaar. Je moet zowel op technisch, procesmatig en op menselijk vlak maatregelen treffen. Daarbij kan ik soms een beetje verzanden in de theorie.  Mijn uitdaging zit in alles goed over te brengen naar de organisatie. Dat is echt heel leuk om te doen. Ik probeer zowel de Raad van Bestuur mee te krijgen maar ook een collega die bijvoorbeeld software aan het programmeren is.”

Ook op landelijk en internationaal niveau is Dennis het gezicht van NPO in zijn vakgebied. “Ik ben voorzitter van een nationale werkgroep en neem deel in de EBU (European Broadcast Union). Hier zijn alle publieke omroepen van Europa bij aangesloten om samen te werken op het gebied van cybersecurity. Ik ben er trots op dat NPO, zowel door de landelijke omroepen maar ook door de mediasector breed, wordt gezien als een partij met verstand van zaken en als een autoriteit op gebied van informatiebeveiliging. We zijn daar niet arrogant in, want we delen onze kennis en nemen ook veel zaken aan van anderen.”

Wapenwedloop in cybermaatregelen
Voor Dennis is 2021 een heel druk jaar. Zo waren er het songfestival en de sportzomer. “Ik verplaats mezelf altijd in een hacker of andere kwaadwillende, bijvoorbeeld een staat als Rusland of China. Wat zijn hun intenties en waarom? Willen ze saboteren, hun eigen boodschap of propaganda verkondigen of ‘fake news’ de wereld in brengen? En wat is er voor een hacker mooier dan de mediakanalen van NPO daarvoor te gebruiken? Bijvoorbeeld tijdens het songfestival of een groot (sport)evenement. Dit soort evenementen houden we daarom heel nauwlettend in de gaten vanuit ons Security Operations Center (SOC).”

“Het is gewoon een wapenwedloop in maatregelen. Dat maakt ons werk best complex want het verandert met de dag. Defensieve ‘cyber warfare’, noemen ze dat. Dagelijks liggen wij onder vuur. We hebben veel media-aanbod via onze tv-zenders, de radio, podcasts en onze websites. Daar zitten allemaal ICT-systemen onder en die kunnen kwetsbaar zijn. Daarnaast nemen we ook preventieve maatregelen, bijvoorbeeld op gebied van ‘ransomware’. Ransomware houdt in dat informatie van NPO door externen wordt gegijzeld en pas teruggegeven wordt zodra er losgeld is betaald. Onze relatie met de overheid op het gebied van cybersecurity is erg goed, want de (maatschappelijke) gevolgen kunnen groot zijn als de publieke omroep geraakt wordt. En dat is tegelijk ook wat voor mij het werk zo leuk maakt.”

Vakfreaks en voice-over
Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken? Dennis: “Bij NPO heb ik als doel het beter en nog professioneler maken van de informatiebeveiliging, in samenwerking met de omroepen en de mediasector in Nederland. Daarnaast is het één van mijn hobby’s om voice-over te zijn. Daar zou ik nog wel verder in willen. Ik heb daarvoor opleidingen gevolgd en vind dat heel leuk om te doen. Ik lees o.a. klachten voor in de podcast van de ombudsman (Achter de Klacht) en ik heb twee NPO-video’s over beveiliging gedaan. Ik kan ook aardig wat typetjes. Het zou leuk zijn om daar in de toekomst ook mijn brood mee te verdienen.”

Hoe ervaart Dennis NPO als werkgever? “Wat ik merk is dat er hele gedreven, enthousiaste en kundige mensen werken. NPO voelt als thuiskomen bij je familie, een warm bedrijf met zorg voor de medewerkers. Er is veel vrijheid en ruimte om je te ontplooien. Maar wel met een doel en dat is dat wij alle Nederlanders voorzien van een mooi media-aanbod en er altijd zijn. Ik heb expliciet gekozen voor de mediasector. Er werken ontzettend veel professionals, vakfreaks zou je kunnen zeggen, die vooral heel creatief zijn. Voor mij is het zo leuk om die mensen mee te laten denken over zaken waar zij niet zo snel bij stil staan. Als ik door het NPO-gebouw, de Eindregie en het Radiohuis loop, voel ik me wel trots. Dan denk ik: hier doe ik het voor. Omdat wij met alles wat we hebben, 17 miljoen Nederlanders kunnen bereiken.”