Over NPO
28 februari 2023

“Er wordt vertrouwd op jou als specialist”

Van Java DevOps naar Linux Cloud Engineer. Dat is de stap die Myrthe Bil heeft gemaakt toen zij afgelopen september begon bij NPO. Momenteel is zij verantwoordelijk voor de hosting van verschillende website en applicaties binnen NPO en de omroepen. Benieuwd hoe zij haar nieuwe functie ervaart? Lees dan snel verder!

Impact maken

Tijdens haar studieperiode wist Myrthe al dat ze later graag een baan op het Mediapark wilde. Toen zij haar opleiding theater-, film- en televisiewetenschap niet afrondde, had zij deze droom eigenlijk losgelaten, totdat NPO op haar pad kwam. “Vorig jaar mei was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik werkte op dat moment vier jaar als DevOps Engineer bij een verzekeraar. En omdat ik altijd al op het Mediapark wilde werken greep ik deze kans toen eind september NPO op mijn pad kwam.

 

De reden dat haar keuze viel op NPO als werkgever was het non-profit aspect. “NPO is in mijn ogen een organisatie met een dienstdoende functie voor de maatschappij. Je doet het écht voor de Nederlanders. De impact die je hier kunt maken, is dan ook één van de belangrijkste redenen dat ik voor NPO koos. Nu ik er een tijdje werk, merk ik dat deze gedachte ook echt leeft binnen de organisatie. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en er is altijd ruimte om met nieuwe ideeën te komen.”

 

Werken als Cloud Engineer

Myrthe werkt als Cloud Engineer binnen het team Hosting en Streaming. In haar rol helpt zij andere teams hun geschreven applicaties neer te zetten in de omgevingen die zij beheren. “Wanneer je naar een website gaat, spreek je eigenlijk de applicatie aan die achter de url hangt. Deze applicatie moet ergens beschikbaar worden gemaakt. Het platform waar alles op kan landen, dat is in het beheer van mijn team. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid en het up-to-date houden van dit platform, zodat alle sites en apps van NPO bereikbaar blijven voor het publiek.”

 

Een project waar Myrthe momenteel mee bezig is, is URL Harmonisatie. “Dit is deel van een groter project binnen de organisatie dat zich richt op het brengen van hét verhaal van de publieke omroep. Een groot aantal applicaties die nu bereikbaar is op verschillende domeinen, gaan we verplaatsen. Deze krijgen een eigen pad op het hoofddomein npo.nl. Een voorbeeld van zo’n pad is npo.nl/start. Dit doen we zodat de websites beter naar voren komen in zoekmachines als Google, maar vooral ook om de toegankelijkheid voor onze gebruikers te verbeteren.”

 

Jij bent de specialist

NPO Technologie is een afdeling waar je veel vrijheid krijgt in je functie. Dat is ook iets wat Myrthe al snel opmerkte. “Ik vind het heel tof dat we de mogelijkheid krijgen om zelf dingen aan te dragen. Zo hebben we behoorlijk wat vrijheid in de keuze van de technieken die we gebruiken. Zolang je goed kunt onderbouwen waarom het de juiste keuze is, kan vrijwel alles. Er wordt echt geluisterd naar de input vanuit de teams en er wordt vertrouwd op jou als specialist.”

 

Ook wordt er onderling veel kennis gedeeld. “Dat is iets wat ik echt waardeer aan mijn team, en aan de organisatie. Zo hebben we regelmatig kennissessies binnen het team. Wanneer iemand iets nieuws heeft geleerd over een bepaald onderwerp, komen we als team samen en bespreken we dit. Dat helpt om de kennis te borgen. Daarnaast proberen we ook veel uit. Dat is iets wat mensen vaak niet verwachten van een organisatie als NPO. De media verandert snel en het is essentieel om met die veranderingen mee te gaan. Ik vind dat NPO daar heel innovatief mee omgaat en dat maakt dat er veel mogelijkheden zijn voor mij als Cloud Engineer.”