Over NPO
19 juni 2023

“Het is een veelomvattend project met een gemeenschappelijk doel: NPO Start toekomstbestendig maken en de gebruiker de beste kijkervaring bieden.”

In zijn functie als Front-End Developer is Sven verantwoordelijk voor het bouwen van de vernieuwde website van NPO Start. Benieuwd wat dit project zo uitdagend maakt? Lees dan snel verder!

Kun je wat meer vertellen over het project waar je aan werkt?

“De doorontwikkeling van NPO Start is twee jaar geleden van start gegaan met het idee om alles wat is uitbesteed bij externe partijen opnieuw en inhouse op te bouwen. Denk hierbij aan de applicaties en de website. Toen we zijn begonnen met deze transitie is er een heel nieuw team opgezet, waarin ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft. Die van mij ligt bij het opnieuw opbouwen van de NPO Start website. Ik houd me onder andere bezig met het ontwikkelen van de pagina’s, de componenten die erop staan en bijvoorbeeld de koppelingen met de backend API’s. Ik maak in mijn werk gebruik van diverse tools en programma’s, waaronder Next.js en TypeScript. Om componenten inzichtelijk te maken voor onze stakeholders, gebruiken we het programma Storybook. Voor het stylen van componenten gebruiken we Tailwind CSS en Typescript ook belangrijke programma’s. Ik werk zelf pas sinds februari 2023 bij de NPO, dus inmiddels is er door de teams al een heleboel gebouwd. Wij werken er naartoe om de nieuwe versie van de website het komende jaar al te lanceren. Dat betekent dat we de komende tijd druk zijn met het optimaliseren van de gebruikerservaring.”

Als deze versie van de website is gelanceerd, betekent dat dan ook het einde van het project?

“Nee, dat zal niet het einde zijn. Een paar weken terug hebben we een ‘soft launch’ gedaan, waardoor de website toegankelijk is voor alle omroepen van de NPO. Alle medewerkers van de omroepen kunnen testen en feedback geven. Het plan is om dit stapsgewijs uit te breiden, zodat er steeds een bredere groep gebruikers kan testen en wij aan de hand van de feedback kunnen optimaliseren. Wellicht brengen we ook wel een bèta-versie uit, zodat iedereen welkom is om het te gebruiken, te testen en feedback te geven. De eerste versie waarmee we live gaan bevat nog niet alle functionaliteiten die het uiteindelijk moet bevatten, maar is wel een volledige en volledig functionele website. Je kunt er als team ook voor kiezen om te wachten tot alle gewenste functionaliteiten zijn geïmplementeerd, maar het nadeel daarvan is dat het dan een stuk langer duurt voordat de website live kan en dus toegankelijk is voor gebruikers. Deze agile manier van werken past beter bij ons doel om de perfecte gebruikerservaring te leveren.”

Wat vind je zo leuk aan dit project?

“Wat dit project zo uniek maakt is dat je straks gewoon met miljoenen gebruikers te maken hebt. Je wilt dus zeker weten dat het allemaal goed werkt. De schaalgrootte onderscheidt deze website echt van andere projecten. Het is een veelomvattend project met een gemeenschappelijk doel: NPO Start toekomstbestendig maken en de gebruiker de beste kijkervaring bieden.”