Over NPO
18 november 2021

“Het is fijn om samen te werken met mensen die weten hoe ze goede radio maken”

15 jaar geleden startte ze bij NPO Radio 4. Inmiddels ziet de zender er heel anders uit en heeft zij een aantal mooie projecten mogen coördineren, zoals de Klassieke Top 400. Corine Rietveld, Content Coördinator bij NPO Radio 4, neemt je mee in haar loopbaan bij NPO.

Van radio maken naar coördineren
Corine studeerde Nederlands en Muziekwetenschappen. Grappig genoeg kwam zij bij NPO terecht door haar studie Nederlands. “Na mijn studie heb ik een tijdje bij diverse omroepen gewerkt. Zo heb ik voor de NTR gewerkt en bij de lokale omroep in Katwijk aan Zee waar ik mijn eigen klassieke radioprogramma maakte en produceerde. Nu ben ik van radio maken naar de coördinatie ervan gegaan. De combinatie van mijn twee studies en mijn muziekkennis, is de perfecte basis voor mijn functie.”

Inmiddels is Corine alweer 15 jaar werkzaam bij NPO. Toen zij begon, zag NPO Radio 4 er heel anders uit. “De coördinatie van de zender bestond toen uit 3 mensen. Daardoor moest ik in het begin alles kunnen. Zo bedacht ik bijvoorbeeld in mijn eentje marketingcampagnes, radiopromo’s en publieksevenementen. Nu is dat wel anders en zit er een heel productieteam. Inmiddels zijn we met meer dan 20 mensen en zijn het stuk voor stuk specialisten die hun eigen rol vervullen. We hebben veel vertrouwen in elkaar en dat is wat ons denk ik zo’n sterk team maakt.”

De Klassieke Top 400
Als Content Coördinator bij NPO Radio 4 houdt Corine zich bezig met de grote evenementen rondom klassieke muziek. “Wij organiseren best wat grote projecten. Denk aan het kerstconcert, de zomeravondconcerten en de Klassieke Top 400. Ik ben degene die het hele project in goede banen moet leiden. Van alle eerste promoties, de stemweek, het festival eromheen tot de uitzendweek. Alles moet tot één geheel worden gesmeed, zodat de luisteraar weet dat het NPO Radio 4 is. Het is fijn dat je dan samenwerkt met mensen die weten hoe je goede radio maakt.”

Kortgeleden heeft de Klassieke Top 400 plaatsgevonden. “Dit was een groot succes. We hadden een stembus door heel Nederland rondrijden en verzorgden verrassingsoptredens. Zelf hield ik de stemtool in de gaten en schoof ik aan in de studio om de trends aan te duiden. Daarna moest de lijst samengesteld worden. Hiervoor maak ik een planning, sta ik in contact met de samenstellers van andere omroepen en zorg ik dat de informatie op tijd is, zodat er advertenties gemaakt kunnen worden. Toen plots de Nederlandse topdirigent Bernard Haitink overleed, moest op de laatste dag van de uitzending de hele programmering om worden gegooid. Uiteindelijk is dit gelukt en is het een hele mooie ode geworden."

Maatschappelijk project
Muziek is in het leven van Corine altijd al een rode draad geweest. Ze speelt viool en zingt, maar heeft ook ambities op andere gebieden: “Als ik het roer om zou moeten gooien, dan zou ik heel graag patissier willen worden. Dit jaar ga ik met een serieuze cursus beginnen.” In 2016 organiseerde NPO de bakwedstrijd ‘Heel NPO bakt’, die door Corine werd gewonnen. “Ik vind het leuk dat NPO dit soort evenementen organiseert. Hoewel het patisserievak leuk is om ernaast te doen, zou ik de muziek nooit opgeven.”

Als ze kijkt wat ze binnen NPO nog zou willen bereiken, heeft Corine ook nog mooie plannen. “In de toekomst zou ik met de klassieke muziek een wat meer maatschappelijk project willen coördineren. Je ziet dat er in het onderwijs steeds minder ruimte is voor muziek en dat is zonde. Het belang van muziek, zeker voor jonge kinderen, zou ik graag meer onder de aandacht willen brengen. En ik denk dat dit bij NPO zeker mogelijk is.”