Over NPO
10 oktober 2022

“Het mooie aan werken bij NPO is dat je bijdraagt aan iets wat door veel mensen wordt gebruikt”

Werken op de afdeling Technologie bij NPO betekent dat je continu aan het innoveren en digitaliseren bent. Dat geldt ook voor Jimmy van der Knaap, scrum master bij NPO. Benieuwd wat het werken bij NPO voor hem zo leuk maakt? Lees dan snel verder.

Werken in de media
Ongeveer vier maanden geleden startte Jimmy als scrum master bij NPO. Het medialandschap is voor hem een branche waar hij nog niet eerder in heeft gewerkt, en leek hem daarom een mooie uitdaging. “Het mooie aan deze branche en specifiek aan NPO vind ik het grote bereik wat de diensten en producten hebben. Je draagt bij aan iets wat door veel mensen gebruikt wordt. Daarnaast sprak de vacature en de sfeer die NPO uitstraalt mij erg aan.”

Als scrum master maakt Jimmy onderdeel uit van het NPO Start team. “Wij zijn niet een standaardteam. We werken met verschillende disciplines. Denk hierbij aan iOS, Android, front-end en back-end developers, testers, business analisten en product owners. Al deze verschillende disciplines werken samen om een geïntegreerd platform neer te zetten. Dat zorgt ook voor een fijne dynamiek. We zijn heel open naar elkaar en willen elkaar graag helpen. Dat maakt het werken plezierig.”

Het leven van een scrum master bij NPO
Om een beter beeld te krijgen van hoe het is om te werken als scrum master bij NPO vroegen wij Jimmy waar hij zich mee bezighoudt en wat zijn functie zo leuk maakt. “Als scrum master ben ik als het ware een faciliterend leider. Ik help de teams om hun processen en de samenwerking nog efficiënter te maken zodat ze meer zelfsturend worden. Zo kunnen wij als team nog sneller waarde leveren. Dit doe ik door het scrum proces zo goed en passend mogelijk in te richten. Ik help het team met het creëren van transparantie, het inspecteren van ons eigen werk en het continu willen leren en verbeteren. Ook help ik de product owner om te zorgen dat onze backlog goed op orde is en onze voorspelbaarheid te vergroten. Hierin krijg ik veel ruimte en vrijheid om te zien wat werkt. Dat geeft mij meer mogelijkheden en uitdaging in het werk.”

Momenteel is Jimmy in samenwerking met andere collega’s bezig met een interessant project. “NPO breed willen we ervoor zorgen dat we groeien in een betere samenwerking. We willen wendbaarder worden. Samen met de teams gaan we daarom aan de slag om te kijken waar we hen bij kunnen helpen en vast te stellen waarin zij willen groeien. Wij faciliteren een groeipad om wendbaarder te worden binnen de teams, maar ook organisatiebreed.”

Uitdaging en mogelijkheden
Voor het NPO Start team moest er best wat worden opgezet. Bijvoorbeeld het goed inrichten van refinements, kwalitatieve user stories en werken aan voorspelbaarheid. Nu Jimmy meer gevestigd is, gaat dat steeds beter. “Er zijn behoorlijk wat nieuwe mensen bijgekomen, waaronder ikzelf. Het is dan een uitdaging om stabiliteit te creëren. We zijn nu goed op weg en worden steeds stabieler. We zijn er nog niet, maar we draaien aan de juiste knoppen om ervoor te zorgen dat het lukt. Wat leuk is om te zien, is dat de successen die we behalen steeds meer worden gevierd door leuke borrels of taart op de afdeling. Dat ook de organisatie en het management daarin meedoet, is erg belangrijk en geeft een motiverend gevoel.”

Wanneer Jimmy terugkijkt op de afgelopen maanden beseft hij dat zijn beeld van de NPO niet helemaal klopte. “Toen ik solliciteerde, was mijn beeld van NPO dat zij een vrij stoffig imago hadden. Nu ik er een tijdje werk is het tegendeel wel bewezen. Er komt zoveel bij kijken, je hebt een enorm bereik en de diversiteit in de media maakt het ook enorm leuk. Daarnaast is er ook veel ambitie om een mooi product neer te zetten, en ook om een agile organisatie te worden. Er liggen genoeg uitdagingen en mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen.”