Werken als Product Owner bij de NPO
Op het moment dat het interview plaatsvindt, werkt Jan Willem pas drie maanden bij de NPO. Wat de doorslaggevende factor was om voor een baan bij de NPO te kiezen? De combinatie van het werken aan een interessant product en het werken bij een relevante werkgever. “Bij de NPO ben je absoluut geen nummer, maar de organisatie is wel groot genoeg om complex te zijn. Veel zaken haken in elkaar. Er ligt een complexe puzzel en dat vind ik interessant. Het is onderdeel van mijn werk om die puzzel te leggen.”
NPO-id
Jan Willem werkt op de afdeling Technologie samen met zijn team aan het product NPO-id, één inlogsysteem voor de hele publieke omroep. “Als je gebruik wil maken van één van de applicaties van de NPO, zoals NPO Start, kun je een profiel aanmaken. Met dit profiel kun je bijvoorbeeld je voorkeuren opslaan, maar het zorgt er ook voor dat de content die je op je telefoon bekijkt ook beschikbaar is op een ander device. In principe is dit een algemene functionaliteit, maar wat het zo interessant maakt, is dat we het NPO-id gaan inzetten voor alle platformen en omroepen binnen de publieke omroep. Zo kun je bijvoorbeeld als volger van een BNNVARA-programma en als gebruiker van NPO Luister dezelfde inloggegevens gebruiken. Wat ik hier zo interessant aan vind, is dat er een overkoepelend profiel gebouwd kan worden met data uit meerdere platformen. Stel dat de gebruiker is ingelogd bij vijf verschillende platformen, dan is het voor ons nuttig om te analyseren welke content de gebruiker interessant vindt. Deze data kunnen wij benutten om aanbevelingen beter te maken. Bekijkt de gebruiker via NPO Start een voetbalwedstrijd? Dan kunnen wij hem een podcast over voetbal aanbevelen op het platform NPO Luister. Dit soort crossverbanden vind ik heel interessant. NPO-id is dus tweeledig, vat Jan Willem samen. De gebruiker heeft het gemak van één ID voor diverse platformen en wij kunnen interessantere content aanbevelen omdat we de gebruiker beter leren kennen. Uiteraard houden we vanuit de NPO sterk rekening met dataprivacy en -security. De gebruiker bepaalt zelf welke data wij gebruiken.”
Het team van Jan Willem bestaat uit één Product Owner en zeven developers. Zij schrijven code en bouwen het product. Maar wat zij precies moeten bouwen, dus hoe het product eruit komt te zien en welke functionaliteiten het bevat, komt bij de Product Owner vandaan. Jan Willem verzamelt inhoud bij diverse stakeholders, levert eigen input en vertaalt dit door naar uitgedachte plannen. Deze plannen worden vervolgens uitgevoerd door de developers. Uiteindelijk ben je als Product Owner verantwoordelijk voor welke plannen er worden uitgevoerd, hoe dit wordt gedaan en wanneer dit wordt gedaan.
Product met potentie
Op de vraag wat Jan Willem zo leuk vindt aan zijn werk, hoeft hij niet lang na te denken: “De potentie die in het product zit. Op dit moment staat NPO-id nog in de kinderschoenen, maar het kan ontzettend groot worden. We kunnen er heel veel mee doen. Daar moet nog veel onderzoek voor gedaan worden, maar dat maakt het juist uitdagend. Ik mag in mijn functie als Product Owner meewerken aan een product waarvan ik denk dat het in de toekomst van groot belang kan zijn voor gebruikers. NPO-id heeft nu al meer dan een miljoen gebruikers. Het gaat dus niet om een product dat je voor een handjevol mensen bouwt, maar veel meer dan dat. Het is een voor iedereen toegankelijk en benaderbaar product en daar ben ik trots op.”