Over NPO
21 October 2021

“Je kunt hier echt jezelf zijn en jezelf uiten”

Sinds haar 17de is Githa Biekman al dagelijks bezig met muziek. Het was voor haar dan ook geen moeilijke keuze om aan de slag te gaan als zenderproducer bij NPO 3FM. Door haar werk ontmoet zij veel artiesten, waaronder recent nog de winnaars van het Eurovisie Songfestival Måneskin. Maar het kan er soms ook best hectisch aan toe gaan. 

Je krijgt waardering voor je werk
Voordat Githa bij NPO begon heeft zij al veel ervaring opgedaan in de muziekindustrie. Ondanks dat haar studie niets te maken had met muziek, was zij hier wel elke dag mee bezig. “Nadat ik het gymnasium had afgerond, ben ik International Business Administration gaan studeren en heb ik dit vervolgd met een master in Business Studies. Naast mijn studie heb ik ook altijd gefreelancet bij verschillende producties in het nachtleven. Tijdens mijn master liep ik stage bij de Special Events afdeling van MOJO. Na een aantal jaar gewerkt te hebben als boeker en artiestenmanager zag ik een tijdelijke functie bij NPO 3FM open staan en heb ik gesolliciteerd. Nu 1,5 jaar later zit ik er nog steeds.”

Githa begon haar loopbaan bij NPO als zenderproducer. “In het begin hield ik mij vooral bezig met alles wat onder productie valt en wat verder op mijn pad kwam. Nu heb ik wel echt mijn eigen plek gevonden. De kant van de artiesten en de showcases, dat is wat ik het leukste vind om te doen. Ik heb het hier ook echt naar mijn zin. Door de open cultuur kun je jezelf zijn en mag je je uiten. Daarnaast merk ik dat je hier ook veel waardering krijgt voor je werk. Mensen zeggen tegen je dat ze het tof vinden wat je als team hebt neergezet. Dat is een heel fijn gevoel.”

Continu aan het schakelen
Als zenderproducer bij NPO 3FM maakt Githa deel uit van het productieteam. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de zender. “Eigenlijk zijn wij verantwoordelijk voor het regelen en organiseren van alles wat je niet on-air ziet. Denk hierbij aan showcases, studiobeheer en bijvoorbeeld de communicatie met alle verschillende afdelingen voor zender brede acties. Mijn taken zijn voornamelijk gericht op alles wat zender breed met de artiesten te maken heeft. Ik maak afspraken met pluggers voor optredens en regel de productie van A tot Z. Continu ben ik aan het schakelen en zorg ik ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Vaak sta ik er niet bij stil hoe hectisch het af en toe is.”

Momenteel is Githa druk bezig met de sessies van de 3FM Exclusives. Daarnaast houdt zij zich ook bezig met diverse projecten zoals de 3FM Awards en het programmeren van artiesten bij andere zender brede acties zoals Serious Request. “De Exclusives vragen nu veel van mijn tijd. De eerste is met Måneskin, de winnaar van het Eurovisie Songfestival. Dat is wel gaaf om mee te maken. We doen dit echt samen als team. Wanneer het goed gaat, is het leuk, maar ook wanneer het minder goed loopt, kijken we samen hoe we dit gaan oplossen.”

De leukste award show van Nederland
Inmiddels heeft Githa al een aantal mooie projecten erop zitten. Waar is zij het meest trots op? “Ik denk dat ik het meest trots ben op de 3FM Awards van dit jaar. Ik heb echt een maand lang met een glimlach op de bank gezeten. Toen ik aan het werk was, kreeg ik er niet veel van mee. Op het moment dat ik het terugkeek op de televisie, werd ik helemaal trots op wat we met elkaar neer hebben gezet. De 3FM Exclusive met Måneskin van afgelopen maandag komt zeker op een mooie tweede plek.”

En als je kijkt naar de toekomst, wat zou je dan nog willen bereiken? “Een doel van mij is om een 3FM Exclusive te doen met een echte wereldartiest. Denk aan Ed Sheeran of Adele. Dat lijkt me onwijs gaaf. Daarnaast heb ik als persoonlijk doel om met de 3FM Awards elk jaar de voorgaande editie te overtreffen. Ik wil dat wij de leukste award show worden en dat mensen balen als ze er niet bij kunnen zijn. De 3FM Awards wil ik op zo’n niveau krijgen dat het de leukste award show voor livemuziek in Nederland is.”