Drie unieke clusters
Technologie & Operations is met 6 verschillende clusters inmiddels één van de grootste directies binnen NPO. Bart Adriaanse werkt nu bijna 3 jaar als cluster lead Back-end Services. “Mijn cluster bestaat uit 6 teams en wij vormen het solide fundament van de IT-dienstverlening van NPO. Wij zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur, hosting, security, datatransport, maar ook voor de interne werkplekken. Als cluster lead zorg ik voor de middelen en de talentontwikkeling van de teamleden. In deze rol word ik in de gelegenheid gesteld om richtinggevende kaders mee te geven aan mijn cluster en vorm ik de strategische personeelsplanning, die helpt om de ambities van NPO te bereiken. Dat is iets wat ik heel mooi vind.”
Hajo de Visser is verantwoordelijk voor het cluster Mediatechniek en werkt ook bijna 3 jaar bij NPO. “Het cluster Mediatechniek zorgt dat wij als consumenten beschikking hebben over alle video en audio content van NPO. Wij zijn er verantwoordelijk voor dat Nederland 365 dagen per jaar naar de radio kan luisteren en naar de televisie kan kijken. Dat is het ‘lineaire deel’ van ons werk. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van de techniek die noodzakelijk is voor het verwerken van alle audio en videocontent die we online en on-demand beschikbaar stellen. Samen met de productowners kijk ik naar marktontwikkelingen, hoe we daarop kunnen inspelen en hoe we met die nieuwe kennis kunnen helpen bij het innoveren van het NPO content aanbod.”
Rogier Peetoom is cluster lead Front-end Services, waar alle sites en apps van NPO worden ontwikkeld. Hij werkt alweer 6,5 jaar bij NPO en sluit zich volledig aan bij de heren. “Ik werk nu ruim 12 jaar in de media en ben opgegroeid in de transitie van offline naar digitalisering. Zeker vanuit front-end ben ik meegegroeid in het gedrag van de consument. Dat ging van het ontwikkelen van de eerste website voor een omroep tot aan een compleet video on demand streaming platform. Daar komt nu ook bij kijken dat de technologie een stuk ingewikkelder is geworden. Ik vind het nog steeds iets magisch dat je met techniek iets publiceert dat wordt gevonden door miljoenen mensen.”
Digitaal leiderschap
De digitale transformatie binnen NPO vraagt van de cluster leads een verdieping op het gebied van digitaal leiderschap. Bart volgt daar momenteel ook een MBA-opleiding in. Veranderingen vinden namelijk niet alleen plaats op technologisch gebied, maar juist ook in de cultuur en de manier van werken. “Samen doen we er alles aan om dit goed vorm te geven, te leren van collega’s die nieuw binnen komen en de middelen beschikbaar te stellen om aan te kunnen haken bij alle veranderingen”, vertelt Rogier.
Naast het motiveren van de medewerkers merkt Bart dat ook de verbondenheid met elkaar een belangrijke rol speelt. “Je ziet dat de teams elkaar onderling helpen en er daardoor veel meer verbinding ontstaat. Er wordt veel kennis overgedragen en wij stimuleren ook om meer te redeneren in termen van waarde creatie. Oftewel: Hoe zorgen we dat we voor de kijker en luisteraar het verschil blijven maken? Dat betekent voor ons: hoe kunnen wij bijdragen aan een werkklimaat, waarin medewerkers zich uitgedaagd voelen hierin te helpen het verschil te maken? Een voorbeeld hiervan is het faciliteren van discussies en workshops, waarbij het creëren van waarde voor het publiek centraal wordt geplaatst. Zo krijgen we met elkaar hetzelfde beeld over de ambitie van onze organisatie en onze rol daarin.”
Eén van de thema’s die in het cluster Mediatechniek steeds grotere aandacht vraagt is verandermanagement. Hajo: “Als cluster lead wordt er op ons een steeds groter beroep gedaan om de digitale transitie op een veranderkundige manier te begeleiden. De medewerkers zijn onderdeel van grote veranderingen. Het is onze uitdaging als cluster lead om ervoor zorgen dat juist zij gemotiveerd zijn om hieraan bij te dragen. Het is aan de medewerker zelf om zijn of haar eigen rol daarin te pakken. Aan ons de taak om de medewerkers in dit proces te begeleiden en te inspireren!”
Technologische én individuele ontwikkeling
Een ander thema dat centraal staat bij NPO is ontwikkeling. “We werken in een omgeving waarin de technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Je weet dat je met elkaar steeds die volgende stap moet gaan zetten. Die verbinding vind je terug in de engineering cultuur die we faciliteren. Fouten maken is bij ons daarom juist belangrijk, want daar leer je van”, aldus Hajo.
Ook Bart is gericht op het ontwikkelen van zijn teamleden. “We willen medewerkers aansporen om anderen en vooral zichzelf beter te leren kennen en met elkaar de samenwerking op te zoeken. Zo hebben we expertise clusters ingericht om medewerkers met dezelfde kennis en uit dezelfde vakgebieden bij elkaar te brengen. Ook geven we medewerkers de kans om in een ander team te werken, waarbij je wel binnen je eigen expertise aan het werk blijft, maar ook helpt de bredere NPO-ambitie waar te maken. Naast dat je bij NPO werkt aan mooie producten en diensten voor Nederland, werk je ook voor een organisatie waar je wordt gewaardeerd om je kennis en kunde. Ik ben trots daar onderdeel van uit te maken.”
Tot slot sluit Rogier af: “Momenteel zijn we heel druk bezig met het werven van nieuw Tech talent. Hier zit ook veel energie van ons in. Het is een waanzinnig leuke uitdaging om continu ons enthousiasme over te brengen en daardoor nieuwe talenten binnen te halen. Het talent van onze medewerkers is namelijk onze passie. Ondanks dat wij drie verschillende mensen zijn, met onze eigen persoonlijkheden, vullen wij elkaar hierin goed aan. Dat stralen we ook uit naar onze medewerkers. Dat maakt onze samenwerking voor mij heel bijzonder.”