Over NPO
09 augustus 2023

“Met het gebruikersdashboard geven wij ons publiek meer inzicht en controle over hun data”

Bij NPO Technologie is inzicht in het gebruik van data een belangrijk streven. In dit streven speelt Jan Willem, Product Owner bij de NPO, een grote rol. Hij werkt aan een boeiend project dat miljoenen mensen meer controle gaat geven over hun eigen data. Benieuwd naar zijn rol en meer over dit project? Ontdek het in dit blog!

Product Owner bij de NPO

Als Product Owner bij de NPO draagt Jan Willem de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van verschillende producten, waaronder NPO-id. Momenteel werkt hij samen met zijn team aan de verdere ontwikkeling van het NPO-id product, één inlogsysteem voor de gehele publieke omroep. “Als je gebruik wilt maken van één van de applicaties van de NPO, zoals NPO Start, kun je een profiel aanmaken. Met dit profiel kun je bijvoorbeeld je voorkeuren opslaan, maar het zorgt er ook voor dat de content die je op je telefoon bekijkt ook beschikbaar blijft op een ander device”, zegt hij.

Lopend project: Gebruiksvriendelijk dashboard voor NPO-id gebruikers

Naast het beheren van het NPO-id product zijn Jan Willem en zijn team bezig met nieuwe innovatieprojecten. Een lopend project waar ze aan werken, is het ontwikkelen van een dashboard voor NPO-id gebruikers. Het dashboard biedt kijkers, luisteraars en lezers inzicht in de gegevens waarvoor ze toestemming hebben gegeven. Jan Willem benadrukt: “Via het dashboard ziet ons publiek precies welke data ze hebben gedeeld en waarvoor ze toestemming hebben gegeven. We vinden het namelijk belangrijk dat ons publiek zich comfortabel voelt met hoe we hun data gebruiken. Dit dashboard laat dat op transparante wijze zien. Bovendien behouden kijkers, luisteraars en lezers die niet willen deelnemen volledige controle. Ze kunnen zelf aangeven welke gegevens wij wel en niet mogen gebruiken. Door het ontwikkelen van het dashboard geven wij ons publiek meer inzicht en controle over hun data.”

Impact op miljoenen mensen

Dit project heeft een grote impact, omdat het miljoenen mensen zal bereiken. Jan Willem legt uit: “Het gebruik van het dashboard zal zich uitstrekken tot een groot publiek. Daarom moeten alle aspecten perfect zijn. Het moet niet alleen gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk zijn, maar ook een efficiënte interface hebben. Dat stelt hoge eisen aan de UX-component. Ik vind het daarom supergaaf om aan dit impactvolle project mee te werken.”