Over NPO
25 mei 2021

“NPO is een organisatie waar alle geluiden gehoord mogen worden.”

Marceline van Os werkt als woordvoerder bij de NPO. Dat doet zij samen met een aantal collega’s, waarbij haar focus ligt op de jongerenmerken. Het is een functie waarin ze nooit van tevoren weet hoe haar week zal verlopen maar die ook ruimte biedt voor creatieve ideeën en experimenten.

De leukste baan van de NPO
Marceline werkt nu drie jaar bij de NPO, waar ze is begonnen als webredacteur op de Corporate Communicatie-afdeling. Sinds vorig jaar is zij werkzaam als woordvoerder voor de merken NPO 3FM, NPO FunX, NPO Zapp/Zappelin en NPO 3. Marceline vertelt: “Bij het winnen van het Songfestival in 2019 gingen een aantal collega’s van onze afdeling voor het Songfestival werken. Ik kreeg toen de kans om van woordvoering te proeven. Na 1,5 jaar kan ik zeggen dat ik dit de allerleukste baan van de NPO vind. Als woordvoerder voer ik een proactief persbeleid om het merk NPO én onze jongerenmerken te verstevigen. Ik houd me bezig met het opstellen van communicatieboodschappen, persberichten, creatieve pr-acties en het organiseren van persevenementen. Denk bijvoorbeeld aan de FunX Awards waarvoor ik bijvoorbeeld de pers uitnodig om verslag te doen van de awardshow en artiesten te interviewen.

“Ook heb ik een adviserende rol richting net- en zendermanagers over communicatie. Ik bereid interviews met hen voor en stel woordvoeringslijnen op. Dat houdt in dat we van tevoren nadenken wat we gaan zeggen als we vragen krijgen van bijvoorbeeld journalisten. Als woordvoerder stel je daarvoor een Q&A op. Daarnaast kijken we of het onderwerp nog verdere toelichting nodig heeft: bijvoorbeeld door iemand aan te laten schuiven in een talkshow of door een interview op te zetten voor een krant of nieuwssite.

Zapp your Planet
Marceline is nu bezig met een actie voor NPO Zapp: ‘Zapp your Planet’. Deze is erop gericht om kinderen bewuster te maken van duurzaamheid en milieu. Dit jaar staat de campagne in het teken van ‘plasticjagers’. Hoe ga je bij een dergelijke campagne te werk? Marceline: “We starten met een gezamenlijke kick-off, in dit geval is dat met de collega’s van NPO Zapp, de EO en het WNF. We bespreken hoe het project er uit gaat zien en wat de verschillende fases zijn. Eerst maken we kinderen bewust van wat er speelt. Er is veel plastic in zeeën en oceanen waardoor dieren verstrikt raken. Als boegbeeld van de campagne hebben we daarom de walvis gekozen, die zal je vanaf 15 mei overal terugzien. In de volgende fase helpen we kinderen om zelf in actie te komen. Het is best een groot onderwerp voor kinderen die zich zorgen maken over alle plastic troep. We bieden ze daarom een laagdrempeligere manier aan om zelf ook iets te kunnen doen.”

 

“Als woordvoerder zoek je proactief contact met de media. Voor NPO Zapp is bijvoorbeeld het NOS Jeugdjournaal een belangrijk medium. Vanaf 1 juli wordt er statiegeld geheven op kleine flesjes: een ideale manier voor kinderen om in actie te komen en geld in te zamelen voor Zapp Your Planet: Plasticjagers. Dat zou bijvoorbeeld een leuk item kunnen zijn voor het Jeugdjournaal. Voor weer een ander medium kijken we of een interview met één van de Zapp-presentatoren interessant is, of met een ambassadeur van het WNF.

Dan kun je uitleggen waarom de plastic soep schadelijk is, hoeveel plastic het is en hoe kinderen in actie kunnen komen. De samenwerking met al die partijen, dat maakt het leuk.”


Snel schakelen en experimenteren
“Het allerleukste aan mijn werk, vind ik dat ik niet precies weet hoe de week gaat lopen. Als woordvoerder ben je 24/7 bereikbaar en gebeuren er onverwachte dingen waarop je moet reageren. Zoals recent bij de 3FM Awards die we vanwege corona voor het tweede jaar zonder publiek zouden organiseren. Twee weken van tevoren werd duidelijk dat de show onderdeel werd van een Fieldlab-testevenement. Hoe mooi is het dat je dan de deuren kunt openen voor 1000 luisteraars? Het is dan ontzettend snel schakelen, maar door het contact met alle verschillende betrokkenen en de fijne samenwerking krijg je daar ook veel energie van. Ik ben er trots op dat we dat met 3FM in korte tijd op poten hebben gezet.”


Hoe ziet Marceline de toekomst voor zich?  “Ik zou echt nog een tijd voor de NPO willen werken. Er valt voor mij nog veel te leren. Ook wil ik met een frisse blik en creatieve ideeën onze merken op de kaart zetten. Wat ik zo leuk vind is dat er al hele toffe dingen gebeuren: FunX heeft net de allereerste coming of age-podcast gelanceerd en NPO 3 brengt diverse succesvolle web only series om zo ook online de doelgroep te bedienen. 3FM geeft tijdens de Festival Top 999 weer een gouden festivalbandje weg zodat luisteraars naar de eerste festivals kunnen van dit jaar. NPO is echt een organisatie waar alle geluiden gehoord mogen worden. Er is een veelzijdigheid aan programma’s waarbij iedereen zich welkom kan voelen en in kan vinden. Het gaat niet om de beste kijkcijfers. Soms is het belangrijk dat we programma’s maken en dáárom doen we het. Dat biedt ruimte om te experimenteren.”