Over NPO
22 juni 2021

“Ons doel is om op een impactvolle manier verhalen te vertellen aan het publiek”

Sarah van der Land werkt als Senior Digital Innovation Advisor bij NPO. Samen met haar collega’s zorgt zij dat innovatie voorop staat binnen de organisatie. Zo onderzoeken ze nieuwe diensten, platformen, technologieën en werkwijzen. Begin juni heeft Sarah ook het eerste NPO Innovatie Festival georganiseerd.

De afwisseling van het werk maakt het zo leuk
Sarah is sinds 2017 werkzaam bij NPO. Zij begon op de afdeling R&D, inmiddels omgedoopt in de afdeling Innovatie en heeft zich ontwikkeld tot Senior Digital Innovation Advisor. “Ik heb hiervoor 10 jaar in de wetenschap gewerkt en daar schrijf je voornamelijk artikelen voor een klein publiek. Het leuke bij NPO is dat ik nu met ideeën kan komen die door 17 miljoen mensen kunnen worden ervaren. De impact is erg groot. Daarnaast is mijn werk heel breed. Het ene moment organiseer ik een festival en een paar dagen later duik ik weer de diepte in en geef ik een presentatie aan de Nederlandse AI Coalitie. Die afwisseling maakt het heel leuk”, vertelt Sarah.


Een recent project waar zij aan heeft gewerkt, gaat over “pluriform aanbevelen”. Hoe creëer je de recommendation engine van de toekomst? “We onderzoeken hoe wij als NPO ervoor kunnen zorgen dat mensen een divers aanbod tot zich nemen en verschillende programma’s gaan kijken. Stel, iemand kijkt naar Boer zoekt Vrouw, hoe verleid je die persoon dan om ook te kijken naar een reisprogramma? Wanneer mensen namelijk steeds naar dezelfde programma’s kijken, kunnen ze in een filterbubbel terecht komen en wordt hun wereld verkleind. Bij NPO willen wij juist het wereldbeeld verbreden, dat is ook onderdeel van onze publieke taak”, aldus Sarah.

Het Innovatie festival
Op 3 juni vond het eerste Innovatie Festival van NPO plaats. De aanleiding voor dit online festival was de viering van het 2-jarig bestaan van NPO Innovatie. Bij de organisatie van dit festival was Sarah verantwoordelijk voor de inhoud. Tijdens verschillende tijdsloten kwamen er diverse onderwerpen aan bod. Sarah vertelt: “Eén van de tijdsloten ging bijvoorbeeld over de toekomst en de kunst van het samen beleven. In coronatijd is er in de culturele sector veel geëxperimenteerd, waar we als NPO van kunnen leren en elkaar ook weer verder kunnen helpen. Ook hadden we verschillende sprekers die vertelden over AI, de platformen van de toekomst en de toepassing van synthetische media.”

“Ik ben super trots op wat wij hebben neergezet. Tijdens dit festival hebben we teruggeblikt op wat we hebben gedaan met de omroepen, en tevens vooruitgekeken naar wat we in de toekomst kunnen gaan doen. Toen het Festival eenmaal begon, zag ik hoe alle puzzelstukjes waar we een jaar lang samen aan hebben gewerkt, in elkaar vielen. Dat was echt even een trots moment.”

 

We willen samen het maatschappelijk doel bereiken
“Wat ik zo leuk vind aan het werk bij NPO is dat je samenwerkt aan een groter maatschappelijk doel. Door de samenwerking met omroepen en interne teams sta je in contact met mensen met verschillende achtergronden en uit verschillende disciplines. Dat maakt het werk heel inspirerend. Wetenschappelijk is ook bewezen dat teams met een hoge mate van diversiteit tot innovatievere oplossingen komen. Daarnaast werken wij ook wel eens samen met hogescholen en universiteiten. Ik vervul hierbij de brugfunctie tussen wetenschap en de praktijk en ben altijd op zoek naar studenten die interessante scriptie ideeën hebben. Vaak lever ik ook ideeën aan bij de scholen en universiteiten, waar studenten zich dan voor in kunnen schrijven. Eigen ideeën zijn hier ook altijd welkom dus mochten studenten dit lezen, dan mogen ze altijd contact met mij opnemen.”

 

Wat wil Sarah in de toekomst nog bereiken? “Er zijn zoveel projecten waar ik mij nog in vast wil bijten. Een leuke uitdaging vind ik om de afdelingen goed met elkaar te laten samenwerken en daardoor echt samen dat maatschappelijk doel te bereiken. Je hebt elkaar hiervoor nodig en je moet ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Maar het belangrijkste wat ik nog wil bereiken, is dat we samen met het team op een impactvolle manier met nieuwe technologieën, verhalen blijven vertellen aan het publiek.”

 

Wil je meer weten over NPO Innovatie? Kijk dan op npo.innovatie.nl