Over NPO
29 maart 2022

“Wanneer je je verder wilt specialiseren, wordt dat aangemoedigd”

Als jurist heb je bij NPO veel te maken met verschillende onderwerpen en rechtsgebieden. Zo maakte Jamila Strieker, jurist bij NPO, twee jaar geleden de overstap van gezondheidsrecht naar mediarecht. Een interessante en vooral leerzame stap. Benieuwd waarom zij deze keuze heeft gemaakt? Lees dan snel verder!

Van gezondheidsrecht naar mediarecht
Voordat Jamila bij NPO terecht kwam, heeft zij rechten gestudeerd. Haar eerste baan na haar studie was binnen het gezondheidsrecht. Iets heel anders dan wat zij nu doet. “Toen ik bij NPO begon had ik nog geen ervaring in het mediarecht. Het was dan ook uitdagend om mijzelf in dit nieuwe rechtsgebied te kunnen ontwikkelen. Ook het snijvlak tussen het mediarecht en de bestuursrechtelijke invalshoeken is iets wat mij interesseerde om bij NPO te gaan werken.”

In april is Jamila alweer twee jaar in dienst bij NPO. “Het werk wat ik doe is heel afwisselend, bijna iedere dag houd ik mij wel bezig met andere zaken. Zo ben ik de ene dag bezig met het adviseren van de organisatie, maar kan het ook voorkomen dat ik bezig ben met het implementeren van een nieuwe wetgeving. Ook kunnen collega’s altijd bij ons, de afdeling Juridische Zaken, terecht met vragen op het gebied van wetgeving. Wij denken met hen mee en helpen ze juridisch gezien verder op weg.”

Ruimte voor verdieping
Als jurist maakt Jamila onderdeel uit van de afdeling Juridische Zaken. “Ons team bestaat uit zeven juristen en een paralegal. Wij hebben ieder verschillende rechtsgebieden in onze portefeuille. In totaal hebben wij twee juristen per rechtsgebied. De rechtsgebieden waar ik mij vooral mee bezighoud zijn bestuursrecht, mediarecht, aanbestedingsrecht en IT-recht. Deze verschillende rechtsgebieden maken dat je betrokken bent bij en nadenkt over allerlei onderwerpen en dat maakt het voor mij juist zo uitdagend.”

De diversiteit aan rechtsgebieden zorgt ervoor dat je snel moet kunnen schakelen. “Er komen soms zaken tussendoor waarbij je snel moet handelen. Hierdoor is er steeds weer wat nieuws waar je mee aan de slag kunt. Zo ben ik een keer mee geweest naar de rechtbank, en komen ook wat kleinere vragen vanuit het mediarecht bijvoorbeeld voor 3FM Serious Request, of het beoordelen van een contract, op mijn bordje. Het is dan ook fijn dat je hier de ruimte krijgt om jezelf op verschillende gebieden te ontwikkelen. Daardoor kun je je verdiepen in de onderwerpen die je leuk vindt.”

Wet open overheid
Een onderwerp waar Jamila aan werkt, is de nieuwe Wet open overheid (Woo). “Op 1 mei 2022 treedt deze nieuwe wet in werking. Samen met mijn collega’s ben ik druk bezig om te kijken naar wat dit gaat betekenen voor NPO en hoe we de organisatie hierop kunnen voorbereiden en inlichten. Zo zoek ik uit welke onderwerpen precies onder deze wet vallen en wat de impact hiervan zal zijn voor de organisatie. Vanuit mijn rol als jurist kun je echt meedenken met de organisatie en kijken hoe je bepaalde zaken gaat inrichten.”

Wanneer Jamila terugblikt, is zij blij dat zij de overstap heeft gemaakt naar NPO. “Ik ben terecht gekomen in een leuke organisatie met fijne collega’s. Je kunt op iedereen afstappen en je krijgt echt de ruimte om mee te denken over allerlei zaken. Je voelt dat je wordt gerespecteerd hier. Wanneer je je verder wilt specialiseren, wordt dat ook echt aangemoedigd. Wat je hier merkt en bij iedereen ook terugziet is dat iedereen gedreven is met een hart voor NPO. Dat had ik gehoopt van tevoren en dat is gelukkig ook uitgekomen.”