Over NPO
06 juli 2021

“We leveren een belangrijke bijdrage aan het gidsen van de kijker thuis”

Wanneer je thuis voor de televisie naar een programma kijkt, kun je enorm veel informatie vinden over het programma zelf in de elektronische óf papieren programmagids. Waar je waarschijnlijk niet bij stil staat, is dat hier veel werk aan vooraf gaat. Hui Yung Man werkt als coördinator metadata bij NPO en houdt zich dagelijks bezig met het controleren en verwerken van deze programmagegevens.

Onze gebruikers rekenen op betrouwbare informatie

Hui Yung werkt in het team Metadata, onderdeel van de afdeling Access Services. Zij heeft in haar tijd bij NPO veel verandering gezien binnen de afdeling. “Toen ik mijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschappen had afgerond, ben ik op zoek gegaan naar een baan in de media. Zodoende kwam ik terecht bij NPO. Hier werkte ik eerst op de afdeling Media- en Informatieservices als bureauredacteur. Na een aantal jaar is deze afdelingsnaam veranderd in Access Services”, vertelt Hui Yung.

De afdeling Access Services houdt zich bezig met het toegankelijk maken van hun diensten voor het publiek. Hui Yung legt uit: “Wat wij voornamelijk doen, is het verwerken en uitleveren van NPO-programmagegevens. Binnen de afdeling zijn er diverse teams die verantwoordelijk zijn voor verschillende producten en diensten, zoals ondertiteling, audiodescriptie, gebarentolken, elektronische programmagegevens, verantwoording en metadata online/gids. Zelf zit ik in het laatste team en ben ik verantwoordelijk voor het verzamelen, distribueren en verwerken van de programmagegevens. Het is van groot belang dat dit correct wordt verwerkt, want onze gebruikers rekenen op betrouwbare informatie. Ook ben ik betrokken bij het afsluiten van contracten met afnemers die wensen de NPO-programmagegevens te ontvangen, zoals kabelaars en online afnemers en maak ik verantwoording rapportages. Daarnaast kijk ik logboeken na van de gebruikte muziek, kunst en foto’s in programma’s en maak ik diverse planningen voor het team. Ik schakel van het ene onderwerp naar het andere en dat maakt mijn werk juist heel leuk.”

De sportzomer

De zomer van 2021 staat volop in het teken van sport. Zo hebben we o.a. het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Dat zijn grote sportevenementen waarvoor programmagegevens nodig zijn. “Tijdens de sportzomer is het voor ons van belang dat wij zoveel mogelijk sportinformatie verzamelen en dit aan het publiek tonen. Wij moeten ervoor zorgen dat de kijker op tijd weet welke wedstrijden er zijn, met welke landen en op welk kanaal. Deze gegevens leveren wij vervolgens aan bij onze afnemers. Dit zijn onder andere de papieren en online tv-gidsen en kabelaars.

In het sportprogramma zijn er vaak gegevens die pas een aantal dagen of zelfs dezelfde dag pas bekend zijn. Om dit op tijd bij de afnemers te krijgen, moet de afdeling snel kunnen schakelen. “Dit proces kan soms erg hectisch zijn, maar hier zijn wij op voorbereid. Wij werken nauw samen met de afdelingen NPO Start en Schemazaken, waardoor we ook van elkaar horen wat er speelt. Daarnaast draaien wij avond- en weekenddiensten, zodat wij de actualiteit in de gaten kunnen houden en de gegevens direct kunnen aanvullen”, aldus Hui Yung.

Je leert van elkaar

Inmiddels werkt Hui Yung nu 14 jaar bij NPO en heeft zij het hier nog steeds naar haar zin. “NPO is een fijne werk- en leeromgeving. Er liggen veel kansen binnen de organisatie om jezelf te ontplooien en ik leer elke dag weer nieuwe dingen bij. Wij werken veel samen met andere afdelingen en zo leer je ook van elkaar. Daarnaast hebben wij regelmatig kennissessies, waarin afdelingen vertellen over hun werkzaamheden. Zo kom je meer te weten over afdelingen waar je minder mee samenwerkt en leer je over elkaars expertise”, vertelt Hui Yung.

“Waar ik het meest trots op ben, is ons product. Dagelijks zorgen wij ervoor dat de juiste programmagegevens worden uitgeleverd en dat de deadlines worden behaald. We leveren een belangrijke bijdrage aan het gidsen van de kijker thuis. Daarnaast merk ik binnen NPO dat we met alle afdelingen ervoor willen zorgen dat onze content toegankelijk en vindbaar is voor het publiek. Om bij te dragen aan dat gezamenlijke doel, vind ik erg mooi”, aldus Hui Yung.