Kun je wat meer vertellen over het project waar je aan werkt?
“NPO-id is voor gebruikers een platform waarmee je gemakkelijk kunt inloggen op alle diensten die vallen onder de Publieke Omroep. Denk bijvoorbeeld aan NPO Start. Met meer dan 1,4 miljoen accounts heb je een grote verantwoordelijkheid voor de privacy van de gebruikers en de veiligheid van persoonsgegevens. Naast het inloggen, heeft het platform nog een andere functie. Zo kan NPO-id namelijk dienen als verzamelplek van de data die gebruikers hebben ingevoerd en waarvoor zij toestemming hebben gegeven. En dat is waar wij nu mee bezig zijn.
Momenteel werken we aan het mogelijk maken van een intern product dat alle data op kan slaan op ons platform. Hier vóór hadden alle teams en afdelingen een eigen database, waardoor samenwerking erg moeilijk is. Om dit op te lossen zijn we dit project gestart. Dit vereist veel samenwerking met alle andere teams binnen de organisatie. Ook wordt er nu nog veel handmatig data-management gedaan. Dit kost niet alleen meer tijd, maar is ook foutgevoelig. Dat is dan ook de reden dat we dit proces willen automatiseren.
Ook voor de gebruikers zitten er een hoop voordelen aan. Wanneer je namelijk gegevens invult bij één van onze omgevingen, en je wilt vervolgens in een andere NPO-omgeving inloggen, krijg je een melding waarin je toestemming kunt geven om ook hier je gegevens te gebruiken. Zo hoef je niet continu opnieuw je gegevens te delen. Kortom, de gebruiksvriendelijkheid van onze platformen wordt hiermee vergroot.”
Wat is het uiteindelijke doel van dit project?
“Ons voornaamste doel is een zo groot mogelijk gebruiksgemak voor onze gebruikers. Alle technische ontwikkelingen die wij uitvoeren, doen wij voor onze gebruikers. Daarom denken we altijd vanuit een ethisch standpunt na en bekijken we wat het beste is voor ons publiek. Zo moet het bijvoorbeeld makkelijk zijn om je account automatisch te laten verwijderen of de toestemming die je hebt gegeven ook weer in te kunnen trekken. Ook wil je alle data die je hebt opgegeven, kunnen inzien. Wij willen ervoor zorgen dat onze gebruikers nog meer controle hebben over hun data.”
Voor welke uitdagingen kom je te staan?
“Met zo’n groot aantal gebruikers kun je het jezelf niet permitteren om downtime te hebben. Je moet ervoor zorgen dat het platform altijd online is en dat je dit continu monitort. Wanneer er dan iets misgaat of er een klein element kapot is, voel je een enorme verantwoordelijkheid. Op het moment dat er iets gebeurt, moet je snel kunnen schakelen en uitzoeken waar het vandaan komt.
Een andere uitdaging is het aantal stakeholders waar je mee te maken hebt. Doordat je aan een product werkt dat door de hele organisatie loopt, heb je met veel verschillende teams te maken. Al deze teams moet je meenemen in de veranderingen en je moet echt de samenwerking met elkaar opzoeken om alle implementaties goed op elkaar te laten aansluiten.”
Waarom vind je het zo leuk om aan dit project te werken?
“Het feit dat het grote aantal accounts van NPO-id een hoop uitdagingen met zich meebrengt, is juist ook het leuke aan het product. Je doet het echt voor een groot publiek. Daarnaast heeft NPO een vrij jonge technische afdeling waar nog niet alles vaststaat. Daardoor hebben we als team veel autonomie en kunnen we bijvoorbeeld zelf bepalen welke tech stack en architectuur we kiezen. Iedereen kan met ideeën komen en daar staat NPO ook zeker voor open. Die vrijheid en het vertrouwen wat je krijgt, maken waarom ik het zo leuk vind om zowel aan dit project als bij NPO te werken.”
Wil je meer weten over de projecten en het werken bij NPO Technologie? Neem dan eens een kijkje op werkenbijnpo.nl/technologie.