Over NPO
Overzicht

Sollicitatietips

Heb jij een leuke vacature gezien? Vergroot je kans op een succesvolle sollicitatie met deze praktische tips.

 Jouw cv

Dagelijks ontvangen wij meerdere cv’s; hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt? Stuur ons in ieder geval een Nederlandstalig cv welke goed leesbaar, kort en overzichtelijk is. Vergeet vooral niet hier je contactgegevens in te vermelden. Gebruik omgekeerd chronologische volgorde, zodat wij direct je meest recente werkervaring zien. Vermeld alleen zaken die relevant zijn en sluit zoveel mogelijk aan op de eisen uit de vacature. Natuurlijk maken wij graag kennis met jou als persoon; laat ook iets van jezelf zien door te refereren aan bijvoorbeeld hobby’s, vrijwilligerswerk en competenties.

 

Jouw motivatiebrief

Met je motivatiebrief kun je jezelf onderscheiden door een originele motivatie die ons overtuigt. Waarom wil jij werken voor NPO en waarom ben jij geschikt voor de vacature? Dit is jouw kans om ons te vertellen wat jouw toegevoegde waarde is. Richt je motivatiebrief altijd aan de juiste persoon zoals vermeld in de vacature. Vermeld zo min mogelijk informatie uit je cv; want dat lezen wij wel in je cv. Een goede motivatiebrief is niet langer dan 1 A4. Een laatste tip: laat je brief altijd even controleren door een ander op taal- en typefouten.

 

Voorbereiding sollicitatiegesprekken

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Dus bereid je goed voor op elk gesprek. Je weet waar je goed en minder goed in bent en wat je leuke en minder leuke kanten zijn. Natuurlijk heb je je verdiept in NPO en in de vacature. Formuleer alvast voor jezelf antwoorden op de meest waarschijnlijke vragen. Bij NPO is een sollicitatiegesprek nooit eenrichtingsverkeer, het is een dialoog. Dus zorg ervoor dat ook jij vragen voor ons hebt voorbereid. Vergeet niet de afspraak voor het sollicitatiegesprek te bevestigen en wie je gesprekspartners zijn.

 

Sollicitatiegesprekken

Je hebt veelal twee gesprekken bij NPO. Natuurlijk ben je elke keer op tijd, of dat nu digitaal of live is. Een digitale sollicitatie voelt toch spannender dan een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Dat begrijpen we. Daarom nog een paar extra tips voor een digitaal gesprek:

  • Een digitale sollicitatie is een echt sollicitatiegesprek. Het is wellicht wat korter dan een face-to-face gesprek, maar verder verschilt het niet. Kies je kleding dus met zorg en bereid je goed voor.
  • Rest van tevoren je internetverbinding, je apparaten (laptop of tablet) en de te gebruiken tool. Zorg dat de batterij van je laptop is opgeladen en dat je microfoon en camera werken. Check of we je goed kunnen zien (zet camera op ooghoogte), is de belichting goed en is de achtergrond rustig en opgeruimd. Natuurlijk wil je niet afgeleid of gestoord worden dus zet je je telefoon op stil. Gaat het toch mis de verbinding? Zorg er dan voor dat je andere opties hebt, zoals je tablet of telefoon.
  • Oefen van tevoren met het spreken tegen een camera: als je een vraag beantwoordt, kijk je direct in de lens. Als je de vraag gesteld krijgt, kijk je naar het beeldscherm. Tijdens een digitaal sollicitatiegesprek kan je de non-verbale signalen van je gesprekspartner minder goed lezen. Benoem dan bijvoorbeeld wat je aan het doen bent, zoals 'ik moet even nadenken', of 'ik kijk op mijn vragenlijst'. Zo breng je er energie en dynamiek in.

 

In ieder sollicitatiegesprek zijn we vooral nieuwsgierig naar wie jij bent. Dus laat jezelf zien, toon enthousiasme en motivatie. Zowel verbaal als non-verbaal. Onze gesprekken zijn een dialoog. Goed luisteren en vragen stellen horen daarbij. Je kunt gerust notities maken want er kan veel informatie op je afkomen. Met deze tips verloopt jouw sollicitatieprocedure op rolletjes. Heel veel succes én vooral veel plezier gewenst!